Is 5G een goed idee?

Waarom hebben we 5G nodig?

Individuen, bedrijven en apparaten worden steeds vaker met elkaar verbonden. Hierdoor wordt het mogelijk om toegang te krijgen tot apparaten en die op afstand te besturen. Dit moet wel snel, veilig en duurzaam gebeuren.

5G is de nieuwste generatie van mobiele communicatie en bevat een aantal technieken die het netwerk sneller, betrouwbaarder en zuiniger maken vergeleken met 4G.

De 5G-netwerken die worden aangelegd zorgen voor tien keer sneller internet dan het huidige 4G biedt. 5G maakt gebruik van radiogolven net als 4G, Wi-Fi en FM-radio. Deze golven worden gebruikt voor communicatie tussen je telefoon, de zendmast en de hele wereld. 4G maakt gebruik van een aantal frequenties en deze frequenties raken steeds voller, omdat meer toestellen gebruik maken van intensievere toepassingen. 5G maakt het netwerk efficiënter; een hogere bandbreedte met een hogere capaciteit.

Bij de aanleg en exploitatie van de netwerken handhaven telecomaanbieders een beveiligingsarchitectuur. Binnen het radionetwerk en het kernnetwerk zorgen zij voor gescheiden domeinen.
Privacy is een belangrijk onderwerp. 5G is een veiligere technologie dan 4G en er is beter nagedacht over verschillen versleutelingsopties. Het blijft belangrijk om je eigen privacy goed te bewaken middels sterke/unieke wachtwoorden, wachtwoordmanager en/of twee-staps-verificatie.

5G is energie-efficiënt en dus minder belastend voor het milieu.

Conclusie: Doordat data sneller wordt verzonden waardoor je meer informatie in een korte tijd krijgt, maakt 5G dingen mogelijk die met 4G niet mogelijk zijn.

De 5G-frequentie die hogere snelheden mogelijk maakt is pas in 2022 beschikbaar. Vanaf dan kun jij ook genieten van de hoge internetsnelheid van 5G. Om gebruik te kunnen maken van ons 5G-netwerk, heb je wel een toestel nodig dat 5G kan ontvangen.

Heb je vragen? Ben je geïnteresseerd in een onderwerp? Ries zoekt het voor je uit!

Stel je vraag aan Ries en hij neemt binnen een werkdag contact met je op!    Richard Bron

    ICT-specialist